kapa-automation.gr - Main Section

kapa-automation.gr - Main Component

 

Φορητοί ανιχνευτές αεριών - Portables detectors

 

Οι Δελφοί θεωρούνταν από τους Αρχαίους προγόνους μας, τόπος ιερός.

 

Η «γλυκιά» έκσταση της Πυθίας με το μάσημα δαφνόμηλων και τις εισπνοές αναθυμιάσεων (μαρτυρία Πλούταρχου) από ένα ρήγμα στο έδαφος του περίκλειστου χώρου του Αδύτου, ήταν μια ανεξήγητη θεϊκή διαδικασία για εκείνα τα χρόνια. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων και μέσα από μια σειρά ερευνών μιας ομάδας Αμερικανών επιστημόνων φάνηκε πως από το ρήγμα αυτού του χώρου απελευθερώνονταν αιθυλένιο, ένα αέριο που σε μικρές ποσότητες προκαλούσε ευφορία και παραισθήσεις.

Το αιθυλένιο, εκτός από παραισθησιογόνο είναι εκρηκτικό. Οι εκρήξεις και οι βράχοι που ξεκόλλησαν από το Δελφικό τοπίο, τρέποντας σε φυγή τους βέβηλους Πέρσες (480 π.χ. μαρτυρία Ηρόδοτου), δείχνει ότι κάποιοι ιερείς γνώριζαν τις ιδιότητες του άγνωστου αερίου, που εκτός από ευφορία και παραισθήσεις, μπορούσε σε ελεγχόμενο χώρο και με μια μικρή φλόγα, να προκαλέσει εκρηκτικό περιβάλλον.

Αιώνες αργότερα, η Βιομηχανική Επανάσταση και η διάνοιξη ορυχείων έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για την ασφαλή εργασία των μεταλλωρύχων στις στοές. Έτσι, από το 1911 έως το 1986 τα καναρίνια ήταν αυτά που χρησιμοποιούνταν ως προειδοποίηση σε περίπτωση κινδύνου από τοξικά αέρια. Κι αυτό γιατί, τα καναρίνια έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και η έκθεσή τους έστω και σε μικρή ποσότητα αερίων προκαλούσε προβλήματα στην αναπνοή τους ακόμη και θάνατο. Αυτό ήταν το σήμα των ανθρακωρύχων για την άμεση εκκένωση των ορυχείων.

 

Στις μέρες μας, που η επιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία, και έχει σαν βάση και αφετηρία τα θεωρήματα και τις παρατηρήσεις των αρχαίων σοφών, η έρευνα και κατασκευή οργάνων ανίχνευσης επικίνδυνων αερίων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Πρωτοπόρος στην ανίχνευση επικίνδυνων / τοξικών αερίων σε παγκόσμια κλίμακα είναι η CROWCON, που τα προϊόντα της και πιο συγκεκριμένα τους φορητούς ανιχνευτές παρουσιάζομε εδώ: Φορητοί ανιχνευτές αερίων CROWCON

 

 

 

kapa-automation.gr - Bottom info

kapa-automation.gr - Banners Section